Auteursrechten

Ik heb in de loop van mijn PWS ook onderzoek gedaan naar het auteursrecht. Ik zal hieronder delen met jullie wat ik hiervan heb geleerd en uitleggen hoe het nou in elkaar zit, waar het goed voor is en hoe je je muziek of ideeen kunt beschermen.

Wat is auteursrecht?
Het auteursrecht is bedoeld om te voorkomen dat iemand zonder toestemming van de maker gebruik maakt van een werk dat door een ander gemaakt is. Dankzij het auteursrecht mogen schrijvers, fotografen, journalisten, softwareontwikkelaars, muziekauteurs en andere makers als enige beslissen over wat er gebeurd met hun werken.

Wat mij opviel is dat een compositie nog niet eens af hoeft te zijn om al auteursrecht te hebben. Op bijvoorbeeld kladjes of een partituur wat nog niet helemaal af is, als ze maar origineel zijn, kun je dus al auteursrecht hebben. Maar bijvoorbeeld een melodietje wat je in je hoofd hebt bedacht wordt niet beschermd, het ´werk´ moet dus wel enigzins waarneembaar zijn. Dit betekent dat het ergens moet zijn vastgelegd. Het hoeft niet perse zo te zijn dat het werk door iemand anders dan de maker waargenomen is; zelfs al bij een kladje dat nog nooit door iemand anders dan de maker is gezien geldt auteursrecht.

 In artikel 1 van de Auteurswet wordt het Auteursrecht als volgt omschreven: Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.

 Verschillende soorten rechten/ bescherming
De Auteurswet biedt ook een vorm van economische bescherming voor de ‘creatieve industrie’. Zonder wettelijke bescherming heeft het eigenlijk geen zin om origineel werk uit te geven, want dan zou iedereen vrij zijn om creaties te kopiëren of plagiaat te plegen. Dankzij de bescherming van de Auteurswet kunnen componisten, wetenschappers en ‘makers’ gerust hun originaliteit tonen en hier geld mee verdienen zonder bang te hoeven zijn dat hun werk wordt gejat.

De rechten om werken openbaar te maken en te verveelvoudigen worden ook wel exploitatierechten genoemd. Veel muziekauteurs kiezen ervoor om hun exploitatierechten over te dragen. Dat houdt in dat ze hun werk aan een andere persoon of organisatie 'geven' om hun muziekauteursrecht te exploiteren en vergoedingen te regelen voor gebruik van hun werk. Zo heb je bijvoorbeeld muziekuitgevers die via een uitgavecontract met de maker een deel van de rechten overnemen zodat de uitgevers het werk van de auteur kunnen promoten. Ik zag dat er ruim 20.000 componisten en tekstdichters de exploitatie van hun muziekauteursrecht hebben overgedragen aan Buma/Stemra.

Naast exploitatierechten bestaan ook persoonlijkheidsrechten, persoonlijkheidsrechten beschermen de persoonlijke band tussen de maker en zijn werk. Zo mag een auteur zich bijvoorbeeld verzetten tegen openbaarmaking van zijn werk onder een andere naam, tegen het wijzingen of aanpassen van zijn werk omdat dat de naam en waarde van de maker kunnen schaden. De persoonlijkheidsrechten blijven bij de maker van de werken en kunnen niet worden overgedragen aan Buma/Stemra.

Auteursrecht duurt niet eeuwig. Zeventig jaar na het overlijden van de auteur vervalt het recht. Daarom is veel klassieke muziek inmiddels vrij van auteursrecht en wordt daar ook gebruik van gemaakt.

Mijn auteursrecht

Ik heb mezelf gratis bij buma junior aangemeld. Buma Junior is een initiatief van Buma/Stemra voor muziekauteurs tot en met 26 jaar, die er aan toe zijn om de volgende stap in hun muzikale carrière te zetten. Ik heb daarna een mail gekregen dat ze mij regelmatig informatieve mailtjes gaan sturen over het beschermen van mijn nummer.

Hoe kan je je nummer beschermen? Naja wanneer iemand jouw nummer steelt (plagiaat pleegt) is het belangrijk dat je ergens hebt laten registreren dat jij auteursrecht hebt op het nummer. Hiermee kun je aantonen dat het nummer van jou is. Dit kan bij een notaris of bij de belastingdienst. Je kunt het nummer ook online beschermen door het te uploaden bij een Online-Depot. Dat laatste wilde ik doen. Ik heb me daar aangemeld en moest mijn nummer üploaden, zo zou mijn zelfgeschreven nummer dus officieel beschermt zijn. Toen zag ik dat, dat best wat zou kosten en heb ik besloten dat niet te doen, aangezien ik nog niet van plan ben mijn nummer naast deze site écht openbaar te maken. Zo is de kans dat iemand mijn nummer steelt dus ook niet erg groot. Ik heb nu een account dus ik kan altijd nog beslissen om mijn nummer de beschermen, of misschien een nieuw nummer dat ik tegen die tijd heb geschreven.

Hierdonder kunt u vragen stellen over het auteursrecht.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.